Звеното за тежки престъпление на националната полиция на Хаити разследва няколко чужди граждани, включително американци, които са арестувани с полуавтоматично оръжие, коментира премиерът Жан-Хенри Цеант, цитиран от "Ройтерс".

Групата, която включва петима американски граждани, е арестувана в две коли в столицата Порт-о-Пренс, което доведе до несигурност в бедната карибска страна след дни на антиправителствени протести.

Политическата криза в Хаити се утежнява от седмица на насилие и сблъсъци по време на протести. Хиляди протестиращи призовават за оставката на президента Жовенел Мойсе с обвинения за корупция и висока инфлация. Според съобщенията девет души са загинали през последната седмица на протест.

Премиерът коментира, че е събрал полицейския съвет за сигурност в Хаити, който включва министрите на вътрешните работи и правосъдието и висшите полицейски служители, за да обсъди случая със задържаните чужди граждани.

Американският държавен департамент съобщава, че американски граждани са част от групата, но не разкрива тяхната самоличност.

Имена, дадени от хаитянските медии, съответстват на профилите на социалните медии на американски граждани и сръбски граждани, които претендират за военни умения и понастоящем работят за охранителни фирми.

Ръководителят на националната полиция Мишел Анж Гедеон заявява, че групата е изправена пред обвинения в незаконно притежание на оръжие.

Трима от мъжете, 44-годишният Кристофър Майкъл Осман, 52-годишният Кент Леланд Крокер и 49 годишният Кристофър Марк Маккинли са американски ветерани. Четвърти човек, 52-годишният Талон Рей Бъртън е работил като федерален контрактор за правителството на САЩ, съобщава "Ню Йорк поуст".

Трима други, включително руски, сръбски и хаитянски граждани, са пътували с американците и са арестувани. Местните власти съобщават, че все още не знаят какво правят мъжете в страната

Руското посолство в Хаити съобщава, че сред задържаните няма руснаци. Преди това АФП съобщава, че осем души са задържани в Порт-о-Пренс по обвинение в създаване на престъпна група, включително гражданин на Руската федерация, съобщава ТАСС.

Руското посолство във Венецуела (едновременно в Република Хаити и Доминиканската република) опровергава информация за предполагаемото задържане на руснак в Хаити.

Гуайдо с призив към армията да допусне хуманитарната помощ

Гуайдо с призив към армията да допусне хуманитарната помощ

Той отправи призива в социалните мрежи като поиска от съмишлениците си да изискат това от ръководството