Председателят на парламента и самопровъзгласил се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо отправи призив към армията на страната да позволи хуманитарната помощ от САЩ да достигне нуждаещите се.

Той отправи призива в социалните мрежи като поиска от съмишлениците си да изискват от ръководството на военните това да се случи.

Според колумбийските власти, 200 тона помощи все още стоят блокирани на границата, защото верните на президента Николас Мадуро власти не ги допускат.

Каракас към опозицията: Марионетно правителство във Венецуела само през трупа ни

Каракас към опозицията: Марионетно правителство във Венецуела само през трупа ни

Армията на Венецуела остава "покорна и подчинена" на президента Николас Мадуро

Мадуро по-рано обвини САЩ, че са отнели милиарди на страната и сега искат да подхвърлят "трохи".

Министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес предупреди днес, че опозицията в страната ще трябва да премине през "труповете ни", ако се опита да сформира "марионетно правителство".

Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на 23 януари, беше признат за такъв от повечето страни от ЕС и от Латинска Америка, както и от САЩ, докато Русия, Китай, Турция, Мексико и др. продължават да подкрепят Николас Мадуро като легитимен президент.

Доналд Тръмп обяви, че САЩ стоят зад Гуайдо и осъди Мадуро за социалистическата политика на неговото правителство.

Мадуро нападна Тръмп, обвини го, че звучи като нацист.

Припомняме, че България също бе забъркана в скандал, след като опозиционен депутат разкри, че Мадуро се е опитал да изнесе и в нашата страна държавни активи. МВнР съобщи, че не разполага с такава информация.

Сделките не са толкова незаконни дотолкова, доколкото са извършвани от упълномощените за това хора. Това заяви днес финансовият министър Владислав Горанов във връзка с паричните потоци, идвали от Венецуела у нас.

Позицията на страната ни пък скара властите. С решение на министрите от кабинета "Борисов-3" българското правителство призна Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на Венецуела. Преди това президентът Румен Радев поиска да не се намесваме във вътрешните работи на страната.