Цитирайки „излезлите на яве данни", висш американски военен командир в Афганистан поиска да бъде направено разследване на данните, че над 90 цивилни афганистанци са загинали при военни операция на САЩ в западен Афганистан през последните дни.

Ген. Дейвид Маккиернан не спомена обаче какви нови данни са се появили след операцията срещу бунтовници, проведена на 22 август в района на Шинданд, провинция Херат.

„Смятам, че е разумно да се поиска Централното командване на САЩ да изпрати офицер, който да прегледа разследването и откритията заради появилите се нови данни", заявява Маккиернан, който е командир на Международните сили за подпомагане на сигурността на НАТО.

„Хората в Афганистан иамт обещанието ни да разберат истината", е казал още той.

Според афганистанското правителство и мисията на ООН в Афганистан 90 цивилни са били убити във въздушните удари от 22 август. Сред тях има 60 деца, 15 жени и 15 мъже.

Междувременно стана ясно, че вчера при бомбен атентат е бил убит канадски войник. Сержант Скот Шипуей е 97-ият войник от канадската мисия загинал в Афганистан.

Инцидентът е станал малко преди вчерашните взривове в полицейски участък в Кандахар. При тях са загинали поне четирима полицаи. Ранени са 31 души.