От вторник насам вниманието на света е приковано към взривената стена на язовир в Нова Каховка и наводненията, които обхванаха почти 600 кв. км от двете страни на река Днепър.

Преобладават доказателствата, че експлозията, която на 6 юни отпуши водите, е дело на руската армия, въпреки обвиненията от страна на Кремъл към Украйна.

Въпреки че Кремъл отрича да е замесен в разрушаването на язовира, това не изглежда случайно. Язовирът и пътят през него представляваха възможна посока на атака за украинската армия, която търсеше начини да дестабилизира руските сили.

Много е вероятно руските сили, които контролират язовира, да са решили да го взривят, като по този начин премахнат от дневния ред една от планираните военни операции на Киев, който неведнъж е проявявал интерес към тази част на фронта. В края на април украинските военни форсираха реката и заеха позиции в град Олешки, взеха и под свой контрол няколко от островите в делтата на Днепър, недалеч от Херсон.

Не са известни военни планове на Киев за този регион и всички тази към момента са чисто теоретични. Огромното наводнение обаче направи пътя през реката невъзможно, но руснаците знаеха, че имаше такава възможност, заявява Кузан.

Но на изток от зоната на наводненията боевете продължават с нова сила и на повечето места Украйна държи инициативата.

Започна ли дългоочакваната украинска контраофанзива тази седмица? Всъщност дори и руският президент Владимир Путин призна това: "Абсолютно можем да заявим, че това е настъпление", каза той вчера. Но дали е така?

В известен смисъл тя вече е в ход от седмици - Украйна провежда подготвителни операции, нанасяйки артилерийски и ракетни удари по ключови руски логистични обекти далеч зад фронтовата линия.

Понеделник сякаш предвещава промяна, като малки отряди от леко бронирани украински части се придвижват напред през открити полета към руските укрепления в Южна Украйна, югоизточно от Запорожие.

"Сега по целия фронт се провежда т.нар. фаза на бойно разузнаване", заявява пред BBC военният експерт и председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество Сергей Кузан.

Това означава, че в момента се извършва проучване на руската отбрана.

Въз основа на видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, някои коментатори обаче предполагат, че украинците бързо се сблъскват с проблеми.

"Някъде офанзивата е по-успешна, с малко жертви, а някъде - по-малко успешна, там където руснаците дават отпор", казва Кузан. Той отказва да назове конкретни селища - всички те са на юг от Запорожие.

В същия ден руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските войски са отблъснали нощна атака на украинците в район южно от Запорожие, в която по думите му са участвали 150 бронирани машини и 1500 войници. Според руското министерство на отбраната 47-ма механизирана бригада на Украйна "се е опитала да пробие руските позиции". Възторг в руските социални мрежи предизвика и видео с предполагаемо унищожен танк "Леопард"

Украинските официални лица, които обикновено запазват мълчание за провежданите военни операции, направиха редица интригуващи намеци, включително и изявлението на зам.-министъра на отбраната Ана Маляр, която заяви, че руските войски "активно се отбраняват" край Орехов, 65 км югоизточно от Запорожие. Активни боеве се водят и край Велика Новоселка, по-голямо селище в Донецка област, западно от Угледар.

Орехов и Велика Новоселка се намират в западните и източните краища на силно укрепен участък от фронтовата линия, където според много анализатори Украйна в крайна сметка ще се опита да пробие руските позиции.

Една от основните цели на украинската армия със сигурност ще е това да прекъсне сухопътния коридор, захранващ цялата южна групировка на руската армия.

И макар и в проруските канали в Telegram последните действия на Украйна да се обсъждат подробно, но и с презрение като глупост и неоправдана загуба на хора и техника, това не е единственото място, където се водят боеве.

На кадри северно и южно от град Бахмут, където се водят едни от най-дългите и кървави сражения през войната, се вижда как украинските войски напредват. Това изглежда като опит за обкръжаване на града и на руските части, които го държат под контрол.

Означава ли това, че украинската контраофанзива вече навлиза в нова и решителна фаза?

В сряда секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов омаловажи коментарите и спекулациите, включително и за започнало контранастъпление.

"Нищо от това не е вярно", каза Данилов пред "Ройтерс" и увери: "Когато започнем контраофанзива, всички ще разберат за нея."

Според Кузан "явно е, че нещо се е променило" и фронтът се е раздвижил.

Командването на въоръжените сили на Украйна има различни възможности, макар и редица фактори да ограничават способността на Украйна да се сражава - основният от тях е липсата на изтребители, които да осигуряват въздушна поддръжка на наземното настъпление. До голяма степен на това се дължи и бавното настъпление, което изчаква изтеглянето на системите за противовъздушна отбрана.

Украинските сили са ограничени и от фактора време, тъй като тази офанзива може да продължи не повече от пет месеца, след което есенните дъждове отново биха направили терена непроходим за тежките бронирани машини.

А как ще изглежда успехът? Ако украинските сили успеят да пробият до Азовско море, всички руски части на запад от тази линия ще бъдат в уязвимо положение, напълно зависими от снабдителните линии през Кримския полуостров.

Всичко, което ще остане тогава, според Кузан, е да се разруши Керченският мост, свързващ Русия с Крим, и да се атакуват корабите и самолетите, използвани за превоз на доставки до полуострова.

"Това ще бъде краят. Но не очаквайте това да се случи скоро. Това ще отнеме месеци", заявява още Кузан.