Войнта в Украйна едва ли ще приключи скоро, тъй като руският президент Владимир Путин отчита вътрешни и международни развития в негова позла и вероятно ще продължи с агресивните си тактика срещу Украйна, заяви в четвъртък висш служител на американското разузнаване, цитиран от "Ройтерс".

Директорът на националното разузнаване на САЩ (DNI) Аврил Хейнс каза пред комисията по въоръжените сили на Сената, че Русия е засилила ударите по инфраструктурата на Украйна, за да попречи на способността на Киев да придвижва оръжия и войски и да го принуди да обмисли преговори.

"Все по-агресивната тактика на Путин срещу Украйна, като например ударите по украинската електроенергийна инфраструктура, има за цел да убеди Киев, че продължаването на битката само ще увеличи щетите за Украйна и не предлага правдоподобен път към победа", каза тя.

"Тези агресивни тактики вероятно ще продължат и войната едва ли ще приключи скоро", каза Хейнс.

Хейнс и генерал-лейтенант Джефри Крус, директор на Агенцията за разузнаване на отбраната, свидетелстваха пред комисията по оценката на разузнавателната общност за 2024 г. на заплахите, пред които са изправени Съединените щати.

Зеленски потвърди официално мирната конференция в Швейцария

Зеленски потвърди официално мирната конференция в Швейцария

Тя има за цел да бъде платформа, която ще постави началото на бъдещия мирен процес

Френският президент Еманюел Макрон по-рано потвърди, че не изключва изпращането на войски в Украйна.

Той заяви, че този въпрос ще възникне "легитимно", ако Русия пробие украинските фронтови линии и Киев отправи такова искане.

Миналата седмица в своя реч френският лидер предупреди, че Европа е "смъртна" и може да "умре" отчасти поради заплахата, породена от руската агресия след нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.