Самолет на военновъздушните сили на САЩ е извършил разузнавателен полет край бреговете на окупирания от Русия Крим, съобщава сайта за мониторинг на полетите PlaneRadar.

Разузнавателният самолет RC-135V с бордови номер 64-14846 е излетял тази сутрин в 7:35 часа българско време от военновъздушната база Суда-Бей, която се намира на гръцкия остров Крит. В 7:45 часа машината Boeing е навлязла в акваторията на Черно море, след което е извършил разузнавателен полет близо до бреговете на Крим.

Американският самолет няколко пъти е прелетял около границите на полуострова, след което се е завърнал в базата си в Крит. RC-135V е пътувал в указаната зона в продължение на около три часа.

Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети, особено на американски самолети, се е увеличила по границите на Русия. Например в края на миналата седмица два самолета на военновъздушните сили на САЩ бяха забелязани близо до Кримския полуостров: разузнавателния RC-135V и безпилотния RQ-4B-30 Global Hawk.

Освен това в руския анклав Калининград е бил засечен самолет за електронното разузнаване на военновъздушните сили на Швеция GIV SP.