От партия "Ред, законност и справедливост" се обявяват за референдум по въпроса дали България да признае независимостта на Косово.

В писмо до медиите РЗС заявява, че е категорично против временни и случайни политици с нихилистично поведение да решават съдбоносни международни казуси като този с Косово.

„Затова предлагаме референдум по въпроса "за" или "против" признаване на Косово. Пряката демокрация има точно това предназначение - да определи становището на държавата по особено важни въпроси, чийто отговор изисква еднозначно "да" или "не" на народа", заявяват от партията.

Българската държава е изправена пред необходимостта да вземе изключително важно и отговорно външнополитеческо решение - да признае или да не признае обявената независимост на Косово.
Каквото и да бъде това решение предвид новите геополитически реалности, то ще има дълготрайни последици за отношенията на нашата страна с другите страни от Балканския регион.

Решението трябва да бъде много добре премислено и изходна база трябва да бъде дългосрочният национален интерес на България, смятат от партията на Яне Янев. Европейският съюз даде ясен знак, че се съобразява с този приоритет, и предостави на националните правителства сами да определят своите становища.

В писмото от партията заявяват, че политическият съвет на "Ред, законност и справедливост" счита, че:

  • Отношенията между балканските страни не само съдържат многобройни фактически връзки поради географската и културната близост, но са и натоварени с редица противоречия - явни или премълчавани - от исторически, етнически, геополитически и всякакъв друг характер. Всяка намеса на една балканска държава в локален конфликт, дори и най-добронамерена, в нашия ъгъл на Европа, може да има опасни за териториалната ни цялост последствия.
  • Трябва да се спазват решенията на ООН и принципите на международното право. Обстоятелството "фактическо положение" не може да бъде аргумент при възможно противоречие на национални интереси.
  • Признаването на Косово от българска страна без пряко решение на суверена може да стане прецедент. Екстремистки формации на етнически малцинства, компактно населили цели географски райони у нас, могат да се позоват на косовското ни решение и да потърсят път към откъсване на територии от България. Неслучайно страни членки на ЕС като Испания, Гърция, Румъния и Словакия приеха самостоятелни решения, които се различават от позициите на САЩ и на други страни от ЕС.
  • България има ясно определена евроатлантическа ориентация, но Сърбия е наш непосредствен съсед, при това славянска и православна страна. За българските граждани и за българския бизнес прекият коридор към Централна и Западна Европа минава през Белград, а не през Босфора.
  • България де факто граничи с Косово. Ако ние като държава вземем решение въпреки мнението на българския народ, предпоставяме бъдещ конфликт, в който може да бъде въвлечен целият регион.

В заключение се казва, че политическият съвет на "Ред, законност и справедливост" счита, че при тези обстоятелства ще бъде изключително безотговорно от страна на правителството да вземе каквото и да било окончателно решение без да се допита до волята на суверена.