Цивилните жертви в Афганистан достигнаха рекордни нива за първите шест месеца на тази година. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от ООН. Особено децата плащат високата цена, след като бунтовниците увеличиха боевете и несигурността също расте.

В доклад на ООН като основна причина за жертвите се посочват битките между екстремисти и подкрепяни от НАТО афганистански сили. Докладът излиза два дни след най-смъртоносната атака в Кабул от 2001 г. насам.

Припомняме, че 80 души загинаха, а 231 бяха ранени при атентат в Кабул в събота. Отговорност за атаката пое групировката „Ислямска държава”. Взривът е организиран от трима атентатори. Единият от тях е взривен, вторият е имал проблем в жилетка с експлозиви, а третият е убит от полицията. Атентатът е извършен при събиране на шиити.

Между януари и юни 1601 цивилни са били убити, а 3565 са били ранени – 4 % ръст на жертвите в сравнение със същия период на миналата година, обяви Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан.

Броят на жертвите е достигнал най-високото си ниво, откакто ООН започна да представя доклади през 2009 година.

Сред жертвите има 1509 деца – около една трета от общия брой – цифра, която ООН описва като тревожна и срамна.  

Статистиката е мрачен показател за нарастващата несигурност в Афганистан, след като талибините засилиха нападенията си, а групировката „Ислямска държава” се опитва да разшири присъствието си в източната част на страната.

Хора са убивани, докато се молят, работят, учат, носят вода или се възстановяват в болници. Всяка цивилна жертва представлява провал на ангажиментите и трябва да е призив за действие за страните в конфликта да предприемат значителни мерки за намаляване на страданията на цивилните, категорични са от ООН.

В доклада на ООН се посочва, че бунтовнически групи, включително талибаните, са отговорни за болшинството от цивилните жертви – 60 %.

Също така обаче се отбелязва, че има 47 % ръст на броя на жертвите, причинени от проправителствените сили в сравнение със същия период на миналата година.