Опустошителните конфликти, насилието и преследването на места като Сирия и Южен Судан са оставили рекордните 65,6 млн. души откъснати от домовете им към края на 2016 г. Това съобщиха от Организацията на обединените нации (ООН), цитирани от "Франс прес".

Този брой отбелязва скок от само 300 хил. души от края на 2015 г., но е с повече от 6 млн. по-висок от края на 2014 г., според нов доклад, публикуван от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН).

Това е "най-високата цифра, откакто започнахме да водим тези данни", посочи ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди преди публикуването на доклада.

"По всякакви критерии, това е неприемлив брой, и говори по-силно от всякога за необходимостта от солидарност и обща цел за предотвратяване и разрешаване на кризи", подчерта той.

Данните, публикувани преди Световния ден на бежанците, показват, че 10,3 млн. от разселените хора по света са напуснали домовете си само през миналата година, включително 3,4 млн. души, които са прекосили международни граници, за да станат бежанци.

"Това означава, че един човек се разселва на всеки три секунди; по-малко от времето, което е нужно за прочитането на това изречение", изтъква в изявление ВКБООН.

Повечето хора, които са били принудени да напуснат домовете си в рамките на собствената си страна, се определят като вътрешно разселени хора.

В края на 2016 г. е имало 40,3 млн. разселени хора на планетата, което е лек спад от 40,8 млн. души година по-рано, като масово тези хора са от Сирия, Ирак и Колумбия.

Още 22,5 млн. души, половината от тях деца, са били регистрирани като бежанци през миналата година, показва още докладът на ВКБООН, изтъквайки, че това е "най-високото ниво, което някога е било регистрирано".