Руският президент Владимир Путин се е пошегувал, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който преди години беше удостоен с руския орден "Дружба", е попаднал в "лоша компания" и "се движел в погрешна посока" във Вашингтон.

Говорейки пред Източния икономически форум във Владивосток, Путин напомнил, че наскоро е подписал указ за награждаването на вицепремиер на Китай с орден "Дружба".

Модератор на сесията на форума е бил шеф на компания от Хонконг, който по време на заседанието разказал, че има американско гражданство.

"Някога ние връчихме орден "Дружба" на вашия съотечественик г-н Тилърсън, но той изглежда е попаднал в лоша компания и в известна степен се движи в друга посока. Но аз се надявам, че вятърът на сътрудничество, приятелство и взаимодействие в края на краищата ще го изведе на правилния път", обърна се руският държавен глава към американския гражданин.

Рекс Тилърсън зае поста на държавен секретар на САЩ през февруари. Орденът "Дружба" му беше връчен през септември 2012 г., бидейки председател на борда на директорите на американския петролен гигант ExxonMobil.

Отношенията между Русия и САЩ се обтегнаха наскоро, след като американските власти конфискуваха руски дипломатически имоти в САЩ и извършиха обиски в сградите на руското генерално консулство в Сан Франциско и търговското представителство във Вашингтон.