Промишлеността на Република Сръбска се нуждае от доставки на газ, а Баня Лука възнамерява да увеличи доставките на газ от Русия, заяви президентът на този субект в рамките на Босна и Херцеговина Милорад Додик в интервю за вестник "Известия", публикувано в понеделник.

"Ние сме доволни (...) от (...) цената (на газа) и има споразумения, които се спазват и от двете страни. (...) Започнахме да правим разплащания в рубли. (...) Имаме промишлени предприятия, които се нуждаят от доставки на газ. В същото време газът остава най-стабилният енергиен ресурс, така че възнамеряваме да увеличим обема на доставките на газ", заяви Додик.

Той също така отбеляза, че "вече има газопровод, който минава през територията на Република Сръбска" и "ще видим до каква степен можем да увеличим капацитета му".

Запитан за проекта в дневния ред на Москва и Баня Лука за прокарване на газопровод от Сърбия, за да се увеличи вносът на руски газ по "Турски поток" и да се построят две газови електроцентрали, Додик заяви, че "благодарение на партньорските отношения с Руската федерация Република Сръбска има възможност да осигури на населението си по-евтин газ с търговска цел".

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Милорад Додик настоява да бъде решен спора относно закона за собствеността

"Това би могло да бъде от полза и за Западна Европа, но Сараево не е допуснало решение в тази насока в продължение на 15 години. (...) Разбира се, реализацията на този проект е в дневния ни ред и ние постоянно търсим възможности за неговото осъществяване. Но аз (...) не съм оптимист", заяви Додик.