Републиканската партия в САЩ е станала драматично по-нелиберална през последните две десетилетия и сега по-скоро прилича на управляващи партии в автократични общества, отколкото на бившите си дясноцентристки еквиваленти в Европа. Това показва ново международно проучване, цитирано от "Гардиън".

В значителна промяна от 2000 г. насам, Републиканската партия предприе демонизиране и насърчаване на насилието срещу свои опоненти, възприемайки нагласи и тактики, сравними с управляващите националистически партии в Унгария, Индия, Полша и Турция.

Промяната доведе на власт Доналд Тръмп, но също така е била задвижена от възхода на Доналд Тръмп.

За разлика от републиканците, Демократическата партия не се е променила много в привързаността си към демократичните норми и в това отношение е останала подобна на дясноцентристките и лявоцентристките партии в Западна Европа. Основната им разлика е подходът към икономиката.

Новото проучване, най-голямото по рода си досега, е извършено от Института V-Dem към Университета в Гьотеборг в Швеция, използвайки новоразработени методи за измерване и количествено определяне на здравето на световните демокрации във време, когато авторитаризмът е във възход.

Анна Люрман, заместник-директор на V-Dem, коментира, че трансформацията на Републиканската партия е била "със сигурност най-драматичната промяна в една установена демокрация".

"Индексът на нелиберализъм" на V-Dem измерва степента на ангажираност към демократичните норми, които една партия проявява преди избори. Институтът го нарича "първата сравнителна мярка от "лакмусовия тест "за лоялност към демокрацията".

Проучването, публикувано днес, показва, че Републиканската партия е следвала подобна траектория на "Фидес", която при управлението на Виктор Орбан се превърна от либерално младежко движение в авторитарна партия, превърнала Унгария в първата недемокрация в Европейския съюз.

Индийската партия "Бхаратия Джаната" се е трансформира по сходни начини при премиера Нарендра Моди, както и Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция на президента Реджеп Тайип Ердоган и партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински в Полша. Тръмп и неговата администрация се стремят да развиват близки отношения с държавното ръководство на тези страни.

Републиканската партия е останала относително ангажирана с плурализма, но е извървяла дълъг път към изоставянето на други демократични норми, ставайки много по-склонна към неуважение към опонентите и подкрепата на насилието.

"Виждали сме подобни промени в партии в други страни, където качеството на демокрацията намаля през последните години, където демокрацията ерозира", коментира Люрман и допълва: "Тя много добре се вписва в модела на партиите, които ерозират демокрацията, след като дойдат на власт."

"Демонизирането на опонентите - това очевидно е фактор, който се промени много що се отнася до Републиканската партия, както и насърчаването на политическото насилие", каза тя и добави, че промяната до голяма степен е била задвижена от ръководството на формацията.

"Имаме няколко цитата от Тръмп, които показват как той е насърчавал поддръжници да използват насилие срещу журналисти или политически опоненти", допълва Люрман.

В Западна Европа десноцентристки партии като Християндемократическия съюз в Германия и Народната партия в Испания се придържат към своя ангажимент към демократичните норми. По същата мярка Консервативната партия във Великобритания се е преместила до някаква степен по либерално-нелибералния спектър, но не до крайностите на републиканците.

"Данните показват, че Републиканската партия през 2018 г. е била много по-нелиберална от почти всички други управляващи партии в демокрациите", установи проучването на V-Dem. "Само много малко управляващи партии в демокрациите през това хилядолетие (15%) бяха разглеждани за по-нелиберални от Републиканската партия в САЩ", допълват изследователите. 

Институтът е установил, че упадъкът в демократичните характерни черти се е ускорил по целия свят и че за първи път през този век автокрациите са мнозинство - държат властта в 92 страни, където живее 54% от световното население.

Според критерия на V-Dem, почти 35% от населението на света, или 2,6 млрд. души, живеят в страни, които стават все по-автократични.