Четиридесет и девет от 50-те републикански американски сенатори заявиха в понеделник, че няма да подкрепят ново ядрено споразумение между Иран и световните сили, подчертавайки противопоставянето на тяхната партия срещу опитите за възобновяване на споразумението от 2015 г. на фона на опасенията, че преговорите така или иначе може да се провалят, предава Ройтерс.

Позовавайки се на съобщения в пресата за нова сделка, която все още не е финализирана и може да бъде торпилирана от руската позиция, депутатите заявиха в изявление, че администрацията на президента Джо Байдън може "да постигне споразумение за отслабване на санкциите и намаляване на ограниченията върху ядрената програма на Иран".

Те се ангажираха да направят всичко по силите си, за да не допуснат всяко споразумение, което не "блокира напълно" способността на Иран да разработи ядрено оръжие, да ограничи неговата програма за балистични ракети и "да се изправи срещу подкрепата на Иран за тероризма".

Сенатор Ранд Пол е единственият републикански член в Сената, който не подписа изявлението от понеделник. В изявление по имейл той каза: "Осъждането на сделка, която все още не е формулирана, е подобно на осъждането на самата дипломация и "не е много обмислена позиция".

Нито един републикански конгресмен не подкрепи ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и великите сили, постигнато при Барак Обама, което ограничава програмата за обогатяване на уран на Иран в замяна на премахване на международните санкции срещу Техеран. Няколко демократи също възразиха тогава, но споразумението беше ратифицирано..

Законът за преглед на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. (INARA) дава на Конгреса правото да преразгледа споразумението, но е малко вероятно законодателите да успеят да прекратят сделката направо, след като не успяха да направят това през 2015 г., когато републиканците контролираха Конгреса.

Демократите сега имат крехко мнозинство както в Камарата на представителите, така и в Сената и е малко вероятно да се обърнат срещу Байдън, за да спрат голяма инициатива като сделката с Иран.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

Разговорите бяха подновени, след като Байдън стана президент миналата година.

Опитите за сключване на нова сделка останаха в неизвестност, след като Русия блокира преговорите в последната минута, което много наблюдатели приписват на противопоставянето със Запада заради инвазията в Украйна. Информациите предполагаха, че сделката е почти завършена. Говорител на външното министерство на Иран каза в понеделник, че Вашингтон трябва да вземе решение за приключване на сделката.

Припомняме, че в неделя  американското консулство в Ербил беше ударено от ракети, за които отговорност пое Корпусът на стражите на Ислямската революция (КСИР) - елитната иранска гвардия. При удара не пострада никой.