Контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ във вторник предаде искане с два члена за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас на Сената, контролиран от демократите, който се очаква бързо да провали опита за отстраняването му, предава Ройтерс.

Републиканските "мениджъри" в Камарата на представителите, които се надяват да аргументират тезата си за отстраняването на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас от длъжност, прочетоха на глас пред Сената обвиненията си в неспазване на имиграционните закони на САЩ и лъжа пред Конгреса.

Политически зареденото начинание идва след рекордни нива на нелегална имиграция миналата година. Избирателите посочват имиграцията като основна грижа преди президентските избори и изборите за Конгрес на 5 ноември.

100-те сенатори трябва в сряда да положат клетва като съдебни заседатели за процес, който може да отнеме поне седмица.

Въпреки това се очаква лидера на демократите в Сената Чък Шумър да се опита да го прекрати, преди то да започне.

Той и други демократи твърдят, че републиканците в Камарата на представителите са мотивирани от политически съображения и не са успели да установят незаконни действия от страна на Майоркас.

"Всеки път, когато има политически разногласия в Камарата на представителите, те го изпращат тук и ангажират Сената, за да направят процес по импийчмънт? Това е абсурдно. Това е злоупотреба с процеса. Това създава още повече хаос", каза Шумър в реч по-рано в деня.

Очаква се републиканците да използват процедурни пречки, за да попречат на демократите да отхвърлят случая или поне да ги забавят.

По-рано през деня Майоркас прекара близо три часа, давайки показания пред Комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите, която инициира импийчмънта му.

Майоркас, бивш федерален прокурор, отрича обвиненията на Камарата на представителите. Президентът Джо Байдън стои зад него и дори някои републиканци казаха, че не виждат незаконни дейности в подкрепа на обвиненията.

Майоркас е едва вторият служител на президентския кабинет, изправен пред отстраняване чрез импийчмънт. Последният такъв опит е бил през далечната 1876 г.

Помощта за Украйна май влиза в Конгреса следващата седмица

Помощта за Украйна май влиза в Конгреса следващата седмица

Опозицията няма да отстъпи