Републиканският депутат в Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн заяви, че председателят на парламента Майк Джонсън планира да внесе следващата седмица законопроект за помощ за Украйна, обвързан с подкрепата за Израел.

Това разкри АП.

"Председателят на парламента Джонсън може да внесе в пленарна зала тази седмица отделен пакет за помощ на Израел. Но вместо това той вероятно ще обвърже помощта за Израел с 60 млрд. долара за Украйна следващата седмица, за да окаже натиск върху членовете на Конгреса да финансират Украйна", написа тя в социалната мрежа X.

Грийн, който последователно се противопоставя на военната помощ за Киев, заяви: "Не обвързвайте Украйна с Израел. Военната помощ за Украйна и Израел не трябва да се обвързват заедно."

"Наистина вярвам, че Америка не може да си позволи да финансира каквито и да било чуждестранни войни. Трябва да водим война само на собствената си граница", добави конгресменът.

По-рано Джонсън беше заявил, че след великденската ваканция възнамерява да внесе законопроект за допълнителна помощ за Украйна, който ще включва "важни нововъведения".

Като пример за нововъведения председателят на Конгреса посочи предоставянето на заем на Украйна. Според него "дори президентът Тръмп е говорил за концепцията за заем, при който (...) ние не просто предоставяме чуждестранна помощ, а установяваме с тях отношения, при които те могат да ни ги върнат, когато дойде време".

Джо Байдън готви нов пакет от $300 млн. военна помощ за Украйна

Джо Байдън готви нов пакет от $300 млн. военна помощ за Украйна

Парите ще отидат предимно за снаряди

Той спомена и закона за REPO (транзакция за продажба на ценни книжа с обратен лизинг), който предвижда конфискация на замразените в САЩ руски държавни активи и прехвърлянето им в Украйна, за да бъдат използвани срещу Русия.