Рейтингът на американския президент Джо Байдън е паднал до най-ниското си ниво от началото на мандата му - опасен знак за неговата Демократическа партия, която рискува да загуби контрола над Конгреса на междинните избори на 8 ноември. Това предава Ройтерс.

Национално социологическо проучване, проведено на 2-3 февруари от Ройтерс/Ипсос, установи, че 41% от пълнолетните американци одобряват работата на Байдън на поста, 56% не го одобряват, а останалите не са сигурни. Според резултатите от предходната седмица Байдън е бил одобряван от 45% и неодобряван от 50%.

Американците изглеждат все по-изтощени от пандемията и нейните икономически последици. Около шест от всеки десет души смятат, че страната се движи в грешна посока, като икономиката и общественото здраве са най-често посочвани като основни проблеми.

След като през първите месеци от мандата си Байдън се задържаше над 50% рейтинг, в средата на август популярността му започна да спада, тъй като смъртните случаи от коронавирус се увеличиха в цялата страна, а подкрепяното от САЩ афганистанско правителство се срина.

Рейтингът на Байдън се срина след кризата в Афганистан

Рейтингът на Байдън се срина след кризата в Афганистан

Одобрението към американския президент е спаднало до рекордните 43%

Демократите са все по-притеснени, че недоволството от управлението на Байдън може да им коства мнозинството в Конгреса. Ако републиканците поемат контрола над Камарата на представителите или Сената на САЩ, законодателната програма на Байдън може да бъде обречена на провал.

Популярността на Байдън все пак остава над най-ниските нива при неговия предшественик Доналд Тръмп, чийто рейтинг потъна до 33% през декември 2017 г.