Рейтингът на общественото одобрение на президента на САЩ Джо Байдън спадна до 36% тази седмица. Това е най-ниския рейтинг от началото на мандата му, тъй като инфлацията оказва своето влияние върху живота на американците, според проучване на Reuters/Ipsos.

Двудневното национално проучване установи, че 59% от американците не одобряват работата на Байдън.

Рейтингът на одобрение на Байдън падна под 50% още през август 2021 г. и се движи около рекордно ниското ниво, откакто го достигна за първи път през май, предизвиквайки тревога, че неговата Демократическа партия е на път да загуби контрол над поне една камара на Конгреса в междинния мандат на 8 ноември избори.

Популярността на Байдън пострада от скока на инфлацията, която достигна 40-годишен връх през юни от 9,1%

Руската инвазия в Украйна помогна за покачването на цените на горивата. Пандемията от COVID-19 възпрепятства глобалните вериги за доставки.

Рейтингът на одобрение на Байдън в собствената му партия спадна до 69% тази седмица от 74% седмица по-рано. Само 11% от републиканците одобряват представянето му на поста.

Най-ниските рейтинги на Байдън съперничат на ниските нива на неговия предшественик Доналд Тръмп, чиято популярност достигна дъното от 33% през декември 2017 г.