Атаката срещу резиденцията на премиера на Ирак  е била извършена чрез дрон - камикадзе, обяви иракската армия. Резиденцията се намира в т.нар. зелена зона в Багдад, пише АП.

Мустафа ал Кадими не пострада, но пострадали са хора, от неговата охрана - трима души. Самият премиер с туит потвърди, че е жив и здрав. "Аз съм добре, слава на Алаха, и призовавам за спокойствие и сдържаност в името на Ирак", написа премиерът.

По-рано бе съобщено за правителствената резиденция е била атакувана по въздуха, но не се уточняваше метода. На този етап никоя организация не е поела отговорност за покушението.

Атакуваха резиденцията на премиера на Ирак в Багдад

Атакуваха резиденцията на премиера на Ирак в Багдад

Мустафа ал Кадими е невредим

В последните десетина дни в иракската политика се разрази конфликт заради парламентарните избори на 10 октомври. Алиансът "Фатах" - политическо крило на няколко проирански въоръжени групоривки, по предварителни данни получи на тези избори общо 15 депутатски места, на фона на предишните 48. Алиансът обвини властите в манипулиране на резултатите на изборите, а стотици привърженици на обединението проведоха и протестни акции именно в Зелената зона, където се помещават освен правителствени сгради и много чуждестранни посолства. На демонстрацията в петък бяха ранени общо 125 души и от двете страни.

Окончателните резултати от изборите се очаква да бъдат обявени следващата седмица.

Рекордно ниска избирателна активност на парламентарните избори в Ирак

Рекордно ниска избирателна активност на парламентарните избори в Ирак

Това се случва на фона на масово разочарование от политическия елит на страната