Иракски проирански групи обявиха, че отхвърлят резултатите от парламентарните избори, след като първоначалните резултати показаха, че техните блокове са понесли големи загуби, информира ДПА.

Ръководителят на коалицията "Фатах" Хади ал Амири отсече: "Няма да приемем тези фалшифицирани резултати."

"Ще защитаваме гласовете на нашите кандидати и нашите избиратели с пълна сила", добави той.

Рекордно ниска избирателна активност на парламентарните избори в Ирак

Рекордно ниска избирателна активност на парламентарните избори в Ирак

Това се случва на фона на масово разочарование от политическия елит на страната

Блокът на Ал Амири спечели около 14 места, което е значителен спад от 47-те места, спечелени през 2018 г., което го направи вторият по големина блок в предишния парламент.

"Фатах" и ​​три други групи заявиха в съвместно изявление по-рано, че ще оспорват резултатите. Избирателната комисия заяви, че вратата за жалби е отворена до четвъртък.

Милицията "Катаиб Хизбула", друга проиранска група, определи изборите като "най-голямата измама... в съвременната история", настоя говорителят на групата Абу Али ал Аскари.

И коалицията "Фатах", и "Катаиб Хизбула" са част от влиятелната паравоенна сборна формация, известна като Народните мобилизационни сили.

Ирак избира парламент

Ирак избира парламент

Около 30% е избирателната активност

Предварителните резултати показаха, че листата на популисткия шиитски духовник Моктада ал Садр запазва позицията си на най-големия блок в парламента.

Изборите в неделя се проведоха няколко месеца по-рано от предвиденото в отговор на уличните протести, настояващи за реформи, които започнаха през октомври 2019 г.

Избирателната активност обаче беше 41%, рекордно ниска на фона на масовото разочарование от политическия елит на страната и призивите за бойкот на повечето поддръжници на протестното движение.