Доклад за това колко ефективно въоръжените сили използват доставените от САЩ касетъчни боеприпаси ще бъде предаден на Пентагона в понеделник или вторник тази седмица, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

В интервю за Си Ен Ен министърът каза, че самият той сега очаква с нетърпение да получи този доклад, който след това ще предаде на своите американски партньори.

"Надявам се, че тези боеприпаси ще бъдат по-ефективни от конвенционалните", каза Резников.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност в администрацията на САЩ, каза миналата седмица, че Украйна е получила американски касетъчни боеприпаси и е започнала да ги използва на бойното поле. Според Кърби украинците използват тези боеприпаси ефективно и целесъобразно, което вече показва някои резултати.

Резников не предостави подробности преди публикуването на доклада, но каза, че очаква касетъчните боеприпаси да бъдат най-ефективни "особено срещу артилерийски системи, по-специално по време на контрабатарейна битка, както и срещу вражески бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, освен това те ще бъдат добри срещу пехотата на бойното поле".

Според украинския министър Украйна се е задължила да предостави на Пентагона такъв доклад като част от споразумението за доставка на касетъчни боеприпаси. Съединените щати по-рано заявиха, че предаването на Украйна на такива снаряди, които са забранени от международна конвенция (нито САЩ, нито Украйна, нито Русия обаче са я подписали), е временна мярка, причинена от изчерпването на запасите от стандартни 155-мм артилерийски снаряди.

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Използването им извън цивилни зони не е военно престъпление, но възникват въпроси за съответствие с международното право