одкрепата на съюзниците вдъхва оптимизъм." Това заявява украинският министър на отбраната Олексий Резников преди срещата във военновъздушната база Рамщайн, която отново ще бъде посветена на темата за западната помощ за Украйна в борбата й във войната срещу агресията на Кремъл. Срещата ще се състои именно преди войната да отбележи една година - руската армия нападна на 24 февруари 2022 г., но и по време на очаквана, а и може би започнала, втора голяма руска офанзива.

От украинска страна на срещата ще присъстват не само представители на украинското министерство на отбраната, но и представители на разузнавателните служби, на украинския генерален щаб и на външното министерство.

Според военния министър основният въпрос на срещата ще бъде "защита на украинското небе, включително чрез участието на авиационна платформа".

Военните министри на Украйна и САЩ обсъдиха приоритетите във войната

Военните министри на Украйна и САЩ обсъдиха приоритетите във войната

Преди предстоящите срещи на съюзниците на Киев в Брюксел

На първо място става дума за възможността за предоставяне на Киев на бойни самолети и оборудване за противовъздушна отбрана, тъй като през последните няколко месеца инфраструктурата на Украйна страда предимно от въздушни удари: въздушни нападения и атаки на безпилотни самолети камикадзе.

Освен това министерството заяви, че планира да обсъди "развитието на танковата коалиция", попълването на изразходваните боеприпаси, програмите за обучение на украинските военни и "стабилността на подкрепата" от страна на колективния Запад: "логистика, поддръжка, ремонт, практическо прилагане на "Военния Шенген".

По думите на Резников част от тези въпроси вече са били обсъдени предварително със западни партньори и "тези обсъждания на подкрепата, която ще получи Украйна, вдъхват оптимизъм".

В следващите дни освен движение по фронтовата линия освен срещата в Рамщайн се очаква и годишното слово - обръщение към парламента, на руския президент Владимир Путин, което най-вероятно ще съвпадне точно с изпълването на 12 месеца военни действия в Украйна. Също така в следващите дни ще се състои и годишния форум Мюнхенска конференция по сигурността, която е едно от най-големите стратегически събития в сферата на военното дело, но и на сигурността.

Кремъл няма покана за Мюнхенската конференция по сигурността

Кремъл няма покана за Мюнхенската конференция по сигурността

Ръководителят на конференцията смята доставката на изтребители за Украйна за целесъобразна