Русия е внесла в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа.

Резолюцията призовава както Израел, така и Газа да приемат незабавно хуманитарно прекратяване на огъня и предупреждава за заплахата от "пълномащабна война" в Близкия изток.

Reuters пише, заявявайкиq че се е запознала с текста на резолюцията, че призивът за спиране на огъня вероятно е насочен към Хамас и останалите радикални групи, но без да се посочва името им.

Проектът е кратък - пет основни точки на една страница. Той призовава за незабавно, трайно и напълно спазвано хуманитарно прекратяване на огъня, безопасно освобождаване на всички заложници, разпределяне на хуманитарна помощ и безопасна евакуация на цивилни в нужда.

Резолюцията, която е дълга една страница и е разпространена сред дипломатите в Съвета за сигурност, осъжда насилието срещу цивилни и всякакви терористични актове. Документът формулира искане за освобождаване на заложниците, допускане на хуманитарна помощ в ивицата Газа и осигуряване на безопасна евакуация на цивилни.

Политиците от Хамас не знаели за кървавите планове на своите военни

Политиците от Хамас не знаели за кървавите планове на своите военни

Разцепление сред палестинците

Резолюцията е разгледана на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя потвърди, че е внесъл такава резолюция. "Трябва да започнем разговори, случилото се на 7 октомври на територията на Израел е недопустимо", каза Небезня пред репортери, но и в неговото устно изявление името "Хамас" не се споменава.

"Регионът е на ръба на пълномащабна война и безпрецедентна хуманитарна катастрофа", цитира ТАСС дипломата. "Убийствата и насилието спрямо цивилни както в Израел, така и в Палестина са неприемливи.

И според Небезня, който повтаря тезата на руския президент Владимир Путин, "отговорността за назряващата война в Близкия изток до голяма степен е на Съединените щати" и това е, защото Вашингтон се опитва да "монополизира мирния процес" в Близкия изток.

Израелските сили водят бой в Дженин на Западния бряг, Газа е под обстрел

Израелските сили водят бой в Дженин на Западния бряг, Газа е под обстрел

Ударени са цели на Хизбула

BBC пише, че Москва не се е консултирала с други членове на Съвета за сигурност на ООН преди внасянето на резолюцията, а фактът, че в проектодокумента не се споменава Хамас означава, че инициативата на Русия "очевидно не е сериозна и няма подкрепа от мнозинството н Съвета.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН изискват поне девет гласа от членовете на съвета, за да бъдат приети и петте постоянни представители имат право на вето - САЩ, Обединеното кралство, Франция, Русия и Китай. САЩ традиционно защитават своя съюзник Израел от всякаква критика и до този момент са използвали правото си на вето десетки пъти.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да координира процес по регулиране на напрежението и преговори с всички "конструктивно настроени партньори".

След нападението спрямо Израел, Русия не е осъдила пряко атаките на Хамас, призовава да се мисли за мирното население, но представя атаките като провал на западната дипломация, а предложението на Путин идва на фона, когато Кремъл продължава да води война в Украйна, където гинат също мирни граждани.