Четири римски гробници, датиращи отпреди 2000 години, са открити в Ивицата Газа, съобщи палестински археолог в събота, предаде АФП.

Ученият се оплака от липсата на ресурси, която забавя разкопките в обсадената територия.

"С откриването на тези четири гробници общият брой на гробниците в това римско гробище, датиращо от периода между I в. пр.н.е. и II в. от н.е., вече е 134", казва археологът Фадел Ал-Отол.

Откритието е първият цялостен римски некропол или гробище, изцяло разкрито в Газа, казва той пред АФП.

"В местата за покой са открити фрагменти от керамика и метални части, използвани при погребални ритуали, допълни Отол.

Гробището е забележително със своите гробници с форма на пирамида. Вътре в тях екип от техници, работещи под ръководството на Отол, извършва реставрационни дейности с помощта на елементарни инструменти.

"Неотдавна на мястото бяха открити два оловни ковчега, единият украсен с гроздове, а другият - с плуващи във вода делфини", отбеляза палестинският археолог, който изрази съжаление за липсата на финансови средства.

Финансирането на разкопките и реставрационните работи идва от Фонда за защита на културата на Британския съвет.

Обеднялата Газа, в която живеят около 2,3 милиона палестинци, е подложена на строга сухопътна, въздушна и морска блокада, наложена от Израел, чието министерство на отбраната контролира всички контролно-пропускателни пунктове с изключение на Рафах, който се контролира от Египет.

От 2007 г. насам територията се управлява от палестинската ислямистка групировка Хамас.