Американският министър на отбраната е обсъдил с пакистанския президент Первез Мушараф как САЩ и Исламабад могат да си сътрудничат в операцията тази пролет срещу талибаните.

Двамата разговаряха в резиденцията на Мушараф в Исламабад, предаде АП.

Пред журналисти Робърт Гейтс каза също, че се надява да съдейства за подобряване на отношенията между пакистанското правителство и съседен Афганистан.

Афганистан критикува Исламбад за недостатъчен контрол по общата граница, откъдето често преминават бунтовниците, извършващи нападения на афганистанска територия. На това пакистанските власти отговарят, че са разположили допълнителни военни части по границата и че възнамеряват да построят стена.

Американският министър отпътува за Пакистан след конференцията по въпросите на сигурността в Мюнхен, за да разговаря с пакистански представители относно опасенията, че талибанските бунтовници подготвят офанзива през тази пролет.

Миналата седмица американски военен представител съобщи, че Пентагонът планира да удължи до следващата година престоя на няколко хиляди свои войници в Афганистан, които по първоначален план трябваше да останат там до края на тази пролет.

Това означава, че числеността на американските войници в страната ще се задържи между 26 и 27 хиляди поне до пролетта на 2008 година.