Съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност - Робърт О'Брайън, прекъсна европейската си обиколка и отпътува по спешност за Вашингтон заради кибератаките на руски хакери срещу американски държавни институции, съобщи Reuters с позоваване на високопоставен източник от Белия дом.

О'Брайън възнамерява веднага след завръщането си да проведе заседание на Съвета за национална сигурност. На 14 декември американските власти потвърдиха, че най-малко две институции - Министерството на финансите и Националното управление по телекомуникации и информация (NTIA), са били обект на мащабна и добре подготвена кибератака. Същевременно беше съобщено за пробив в програмното осигуряване SolarWinds, с което работят редица държавни органи.

Руски хакери атакуваха и американското Министерство на националната сигурност

Руски хакери атакуваха и американското Министерство на националната сигурност

Действали са под контрола на руското правителство...

По данни на американското правителство, хакерите са свързани с руски държавни структури.

При европейската си обиколка Робърт О'Брайън успя да посети Франция и Израел, но не осъществи визитите си в Германия, Швейцария и Великобритания. Той смята да продължи пътуването си в Европа в събота.

Хакери от Русия ударили и Държавния департамент на САЩ

Хакери от Русия ударили и Държавния департамент на САЩ

Хакерската атака била резултат от "шпионска операция на Русия"

ждувременно няколко сенатори от двете партии поискаха от американските спецслужби да направят оценка на щетите от хакерската операция. От SolarWinds вече съобщиха, че заразеният софтуер е бил инсталиран на компютрите на 18 хиляди потребители. Чрез него хакерите са имали възможност в продължение на близо 9 месеца да следят заразените компютри.

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Обект на дейността им са над 200 организации...