Хакери, свързани с Русия, Китай и Иран, все по-често атакуват изборните щабове на Джо Байдън и Доналд Тръмп. Това се казва в експертен доклад на компанията Microsoft, публикуван на 10 септември.

Целта на кибератаките е да бъде получена компрометираща информация за хора и структури, близки до кандидатите в президентската кампания.

Вицепрезидентът на Microsoft по сигурността на потребителите Том Бърт констатира, че интензивността на кибератаките нараства с наближаването на президентските избори в САЩ, които са насрочени за 3 ноември 2020 г.

Руски хакери се опитали да ударят фирма, свързана с кампанията на Байдън

Руски хакери се опитали да ударят фирма, свързана с кампанията на Байдън

Хакерите са се опитали да ударят служители на базираната във Вашингтон

Най-масирани са атаките на руската хакерска група Strontium, която беше идентифицирана в доклада на спецпрокурора Робърт Мълър като отговорна за атаките срещу Демократическата партия през 2016. По време на сегашната кампания тя е атакувала над 200 организации - пряко или косвено свързани с изборите. Групата е свързана с руското военно разузнаване. Не е ясно дали опитите й са постигнали успех.

Китайските хакери от групата Zirconium неуспешно са се опитали да компрометират доверен човек на Джо Байдън. Кибератаката на иранските хакери също е била неуспешна.

Майкрософт разкри опити за руски кибератаки преди изборите през ноември

Майкрософт разкри опити за руски кибератаки преди изборите през ноември

Опитите за хакерски атаки са подобни като руските атаки