Технологичният гигант "Майкрософт" съобщи, че е разкрил нови руски опити за хакерски атаки срещу американски политически групи преди частичните избори, пише "Гардиън".

Компанията уточни, че група, свързана с руското правителство, е създала фалшиви интернет домейни, които имитират две американски консервативни организации: Институт "Хъдсън" и Международният републикански институт. Три други фалшиви домейна са направени да изглеждат, че са на Сената.

Само преди няколко седмици подобно разкритие на компанията накара сенатор Клеър Маккаскил, демократ от Мисури, който се бори за преизбиране, да разкрие, че руски хакери неуспешно са се опитали да влязат в компютърната й мрежа в Сената.

Опитите за хакерски атаки са подобни като руските атаки преди президентските избори през 2016 г.

Международният републикански институт е ръководен от борд, в който участват шестима сенатори от Републиканската партия, един известен критик на Русия и бившият кандидат за президент Мит Ромни.

"Майкрософт" нарича хакерската група Strontium, а други я наричат Fancy Bear или APT28.

Новите руски действия са имали за цел да се окаже влияние на частичните избори през ноември. Американската компания е взела контрол над шест сайта, които са принадлежали на APT28.

От "Майкрософт" поясняват, че на този етап няма доказателства домейните да са били използвани за успешни атаки, но те може да са били използвани, за да заблудят хора да разкрият информация като пароли.