Наскоро "Майкрософт" е сигнализирал на една от основните консултантски фирми към предизборната кампания на кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън, че е била атакувана от подкрепяни от руската държава хакери. Това разкриха трима източници пред "Ройтерс".

Хакерите са се опитали да ударят служители на базираната във Вашингтон компания за предизборни стратегии и комуникации SKDKnickerbocker, която работи с Байдън и други влиятелни демократи през последните два месеца, поясниха източниците.

Източник, запознат с отговора на SKDKnickerbocker, коментира, че хакерите не са успели да получат достъп до мрежите на фирмата. "Те са добре защитени, така че не е имало пробив", подчерта представителят.

Хакерските опити срещу SKDK идват на фона на предупрежденията на американското разузнаване за възможни опити на чуждестранни правителства да се намесят на президентските избори през ноември.

Единият от източниците каза, че не е ясно дали кампанията на Байдън е била мишената, или руснаците са се опитали да получат достъп до информация за други клиенти на компанията.

Директорът на SKDK Анита Дън бе директор по комуникациите в Белия дом при президента Барак Обама и служи в кампанията на Байдън като старши съветник.

Според тримата източници "Майкрософт" е предупредил SKDK за опитите за проникване в мрежите на компанията. От технологичния гигант пояснили, че установените хакери са свързани с руското правителство.