Президентът на Словакия Зузана Чапутова назначи ново правителство на републиката, оглавено от лидера на партията Smer Роберт Фицо, предаде ТАСС.

След изборите за Национален съвет (парламент), проведени в Словакия на 30 септември, правителствена коалиция, състояща се от партията на Фицо, партията Глас и Словашката национална партия, разчита на подкрепата на 79 от 150 депутати.

В правителството на Фицо партията Smer , освен премиерския пост, държи шест министерски кресла. Робърт Калиняк стана вицепремиер и ръководител на Министерството на отбраната. Ладислав Каменицки ще оглави Министерството на финансите, Ричард Такач - Министерството на земеделието, Юрай Бланар - Министерството на външните работи, Борис Суско - Министерството на правосъдието, а Йозеф Раз - Министерството на транспорта.

Партия Глас - Социалдемокрация изпрати седем свои представители в правителството. Петер Кметц беше назначен за вицепремиер, Дениса Сакова беше назначена за вицепремиер и министър на икономиката, Ерик Томаш беше министър на труда, Зузана Долинкова беше министър на здравеопазването, Ричард Раши ще оглави Министерството на инвестициите, регионалното развитие и информатизацията, Томас Дракър ще стане министър на образованието; Матуш Шутай-Ешток - министър на вътрешните работи.

Словашката национална партия пък получи три места в кабинета. Томаш Тараба ще стане вицепремиер и министър на околната среда. Министерството на културата ще бъде оглавено от кандидата на тази политическа сила Мартина Симковичова. От 1 януари 2024 г. в Словакия ще започне да функционира Министерството на спорта и туризма, което също ще се ръководи от представител на Словашката национална партия.

Фицо иска да е премиер и външен министър на Словакия

Фицо иска да е премиер и външен министър на Словакия

Формиране на ново правителство