Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола изненадващо посети Киев, по случай Деня на Европа, съобщават украинското издание Киев индипендънт.

Визитата не бе обявена предварително. Пътуването до Украйна вероятно е последното за Мецола като председател на Европейския парламент, тъй като след по-малко от месец европейците ще избират нов парламент.

"Обратно в страната на смелите. В Киев на Деня на Европа", написа тя в социалната мрежа Х (бивш Twitter).

Европейският парламент несъмнено е в челните редици на подкрепата за Украйна, изтъкна председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук. Това беше първата институция в ЕС, която се застъпи за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в Европейския съюз, добави той.

Европейският парламент винаги е имал силен глас, когато е ставало въпрос за създаване на международна коалиция в подкрепа на нашата борба за свобода и европейски ценности", нещо, което Украйна "винаги ще оценява, добави Стефанчук.

Денят на Европа се чества на 9 май, за да подчертае мира и единството в Европа, отбелязвайки годишнината от Декларацията на Шуман през 1950 г. Декларацията полaga основата за създаването на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на Европейския съюз.

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на Зеленски
Обновена

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на Зеленски

Те готвели убийството и на други високопоставени служители