В Украйна е разкрита мрежа от агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са подготвяли убийството на президента Володимир Зеленски и други представители на висшето военно-политическо ръководство на страната, съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в телеграм канала си, цитирана от Би Би Си.

"Плановете трябваше да бъдат реализирани от разузнавателна мрежа, предварително разкрита от Службата за сигурност на Украйна със съдействието на ръководството на Управлението за държавна сигурност. Мрежата, чиято дейност ФСБ контролираше от Москва, включваше двама полковници от УГО (Управлението за държавна охрана) , които "спускаха" секретна информация в Русия", се казва в съобщението на СБУ.

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият.

"Освен Володимир Зеленски, врагът планира да ликвидира председателя на СБУ Василий Малюк, ръководителя на ГУР Кирило Буданов и други служители. Например ликвидирането на началника на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов е щяло да бъде извършено преди Великден", съобщава СБУ.

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Според обвиненията, мъжът е сътрудничил с руснаци

СБУ по-късно представи плана за убийството на Буданов.

"Планът на врага беше следният: първоначално вербуваният агент трябваше да наблюдава движението на защитеното лице и да предава информация на врага. Предвижда се да се нанесе ракетен удар по координатите на сградата, където трябваше да се намира служителят. След това щяха да атакуват с дрон хората, останали на мястото на поражението. След това руснаците са планирали да изстрелят още една ракета, включително за унищожаване на следи от използването на дрона", става ясно от публикацията в "Телеграм" на Службата за сигурност на Украйна.

Припомняме, че руското Mинистерство на вътрешните работи обяви украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, предаде ТАСС.

Съответното разпореждане е публикувано в информационната система на ведомството, където се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Москва обяви за издирване още украински политици

Москва обяви за издирване още украински политици

Бивши и настоящи министри, военни, вицепремиери и други