Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, предаде ТАСС.

Съответното разпореждане е публикувано в информационната система на ведомството, където се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от Наказателния кодекс на Руската федерация.

По коя статия и съответния член от НК руснаците издирват Зеленски не се уточнява.

ТАСС посочва и че роденият на 25 януари 1978 г. в Кривой рог Володимир Зеленски стана президент на Украйна през 2019 г.

Освен това и малко по-късно за международно издирване бе обявен и още един украински президент - Петро Порошенко. Той ръководеше Украйна от 2014 до 2019 година. За него също не са посочени статии и членове, на база на които да се формира предположение за обвинение, по които Порошенко да се издирва.

Последва обявяване за международно издирване и на командващия сухопътните войски на Украйна Александър Павлюк. Както и при Зеленски, единствената информация за него е датата му на раждане и посочения факт, че се издирва във връзка със статия от Наказателния кодекс.

Павлюк бе назначен за командващ сухопътните войски през февруари месец. По отношение на Павлюк Следственият отдел на РФ е образувала разследване за блокирането на хуманитарните коридори и използването на мирни граждани като жив щит в Мариопул.

Министерството на външните работи на Украйна публикува коментар във връзка с появилата се информация, че украинският президент Владимир Зеленски е обявен за издирване в Русия. Украинското външно министерство нарича обявлението "доказателство за отчаянието на руската държавна машина и пропаганда, които не знаят какви други новини да измислят, за да привлекат внимание", се казва в изявление на украинското външно министерство.

Също така украинското МВнР напомня, че за разлика от безполезните руски съобщения, заповедта на Международния наказателен съд за арест на руския диктатор Владимир Путин по подозрение за извършване на военни престъпления е напълно реална и подлежи на изпълнение в 123 държави по света.

След началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Руската федерация значително разшири списъка си с лица за международно издирване, като в него включва предимно украинци. Там присъства обаче и министър-председателя на Естония Кая Калас.

Не може да се гадае дали и други украински президент ще бъдат добавени в списъка за международно издирване, като например Виктор Юшченко, който заедно с Порошенко подкрепи отпора, който Киев даде на руската армия.

Със сигурност обаче там няма да попадне Виктор Янукович, който в края на мандата си през 2014 г. реално избяга от Украйна и до този момент, по публична информация, живее в Русия.

Русия обяви за издирване брата на Навални

Русия обяви за издирване брата на Навални

За да замени условната му присъда с ефективна