Виктор Юшченко публикува обръщение към руснаците на личната си страница във Facebook, заявявайки че храни малка надежда то да бъде прочетено от "човека, който според мен никога не е имал истинска мъжественост и достойнство". Адресатът, както го нарича Юшченко, явно обаче е руския президент Владимир Путин.

"Днес Украйна гори от изток на запад, от юг на север. Нашите деца, жени, мъже и най-достойните войници на света умират... Нашият враг е московската хунта, руският фашистки режим, така нареченият "руски свят", който преди 7 дни започна окупационна война срещу моя мирен народ и държавата Украйна."

Президентът е убеден, че Украйна никога няма да прости, поне не и за сегашните поколения, а самият той възкликва: "Прокълнати сте! Вие не сте освободители, вие сте чума, вие сте палачи, които носят мъчения в свещената земя на Украйна, вие убивате моята любима украинска нация и държава... никой не иска да ви види в нито един украински дом, в нито едно украинско село или град. Днес можете да бъдете посрещнати с удоволствие само от суровата украинска земя. И между другото, успешно го прави вече седми ден!"

Той се обръща директно към руснаците: "Вие държите и подкрепяте престъпен режим, който действа от името на всички вас и от ваше име. Вие сте съучастници в днешния ден и неговите събития. Научете се да мислите!" и "Чакаме съвестта и дългът ви да се събудят и да започнат да говорят на глас. Това е ваше задължение."

Юшченко е напълно убеден, че "нашето бъдеще без вас!", а руснаците ще бъдат съдени и с човешка и божествена жестокост.

"Ще горите в ада. Това е най-доброто и най-достойно място за вашия режим и за онези, които искат да бъдат орки на този режим. И дай Боже това да се случи възможно най-скоро."

Президентът от 2005 до 2010 г. на Украйна е убеден също така, че вече категорично е даден отговор да въпроса, който разкъсва съзнанието на сънародниците му в последните години дали великия и неразрушим СССР иска война. Днес вече отговорът е не дали, а "те го правят".

Самият Юшченко признава, че се чуди за кого бие днес камбаната.

Обръщението си Виктор Юшченко завършва отново с намек за обръщение към самия Путин:

Пожелавам на адресата да сложи край на маниакалната си лудост по най-достъпния за него начин! Майната ти! Слава на Украйна!".

Виктор Юшченко е третият президент на Украйна, от 2005 до 2010 г., преди това е министър-председател (1999 - 2001 г.) и ръководи Националната банка на Украйна (1993 - 1999 г.). Мандатът, а и личният му житейски път, са белязани от опита за убийство по време на предизборната кампания чрез отравяне с диоксин, следите към което водят отново към Русия.

Юшченко изрази надежда Европа да осъзнае руската заплаха

Юшченко изрази надежда Европа да осъзнае руската заплаха

Юшченко беше президент на Украйна от 2005 г. до 2010 г.