Президентът на Украйна Виктор Юшченко заявява, че Русия отказва да сътрудничи с украинските разследващи по делото за неговото отравяне малко преди президентските избори през 2004 година.

В интервю за европейски издания украинският лидер казва, че следствието вече е установило повечето детайли на самия акт на отравяне.

„Ролята на всички хора, които са съпричастни към това дело - и в положителния, и в лошия смисъл - вече е определена", казва Юшченко пред британския Times.
По думите на Виктор Юшченко следствието знае кой, къде, кога и какво вещество е сложено в негова храна.

Украински и западни експерти по-рано бяха вече потвърдили, че причина за рязкото влошаване на здравословното състояние на Виктор Юшченко и рязката и видима промяна в неговия външен вид се дължи на отравяне с токсично вещество - диоксин. Съдържанието на това вещество в кръвните изследвания на бъдещия президент на Украйна превишава 6 хил. пъти нормите.

На въпрос участвали ли са държавни структури в опита за неговото отравяне, Юшченко отговаря „това не са били действия на частни лица".

Президентът на Украйна също отбелязва, че Русия е отказала да предостави на украинските следователи образци на диоксин, който се произвежда в нейните лаборатории.

"В света диоксин с такава формула се произвежда в три лаборатории. Съвсем лесно може да се определи неговият произход", казва Юшченко. Той посочва обаче, че две от лабораториите веднага са предоставили материал за изследване, като единствено руската лаборатория не е направила това.

„Естествено, това ограничава възможностите на следствието", допълни украинският президент.
По-рано главният прокурор на Украйна заяви, че веществото, с което според заключенията на медиците, е отровен Юшченко, се произвежда само в САЩ, Великобритания, Канада и Русия. През февруари украинските следователи помолиха всичките четири държави да им предоставят образци на произвеждания диоксин, за да могат да установят произхода на отровата чрез анализ на веществото.

САЩ и Великобритания направиха това в средата на март, а пробите от Канада се оказаха ненужни, тъй като технологията на производство съвпада напълно с американската.

Юшченко съобщи още, че украинските следователи са установили трима души, които могат да имат отношение към произхода на токсичното вещество. Те в момента се намират на територията на Русия. Президентът допълва, че вече е обсъждан въпросът за тяхната екстрадиция с руския му колега Владимир Путин.

Украйна отправи вече искане към руската главна прокуратура за завръщането на тези граждани в Украйна, за да могат да бъдат разпитани, посочва Виктор Юшченко и допълва, че „за съжаление, по този въпрос от руска страна няма никакъв отговор."

На директен въпрос не са ли виновни за случилото се руските власти, Юшченко отгов: „Ако аз отговоря на този въпрос, следствието няма да върши никаква работа. Ние сме длъжни да разпитаме хората, които имат участие."