Швейцарският фармацевтичен гигант Roche заяви, че планира да провери дали комбинация от нейното лекарство за артрит Тоцилизумаб и антивирусното лекарство Ремдисивир на Gilead може ефективно да лекуват тежки случаи на COVID-19.

Roche обяви, че са обединили усилия с Gilead за глобално клинично изпитание фаза III, оценяващо безопасността и ефикасността на употребата на Тоцилизумаб - продава се под марките Actemra и RoAcemtra - комбинирано с Ремдесивир при хоспитализирани пациенти с тежка COVID-19 пневмония.

Клиничните тестове трябва да започнат в началото на юни с приблизително 450 пациенти в САЩ, Канада и Европа, заяви Roche и добави, че проучването ще оцени ефективността на лекарствата в сравнение с плацебо.

"Вярваме, че комбинирането на антивирусен с имунен модулатор потенциално би могло да бъде ефективен подход за лечение на пациенти с тежко заболяване", се казва в изявление на Леви Гарауей, главен медицински директор на Roche и ръководител на глобалните разработки на продукти.

"Радваме се да си партнираме с Gilead, за да определим дали комбинирането на тези лекарства потенциално може да помогне на повече пациенти в тази пандемия". 

Голямо американско проучване, публикувано миналата седмица, показва, че Ремедесивир, първоначално разработен срещу Ебола, помага на тежко болни пациенти с COVID-19, които се нуждаят от допълнителен кислород, и ускорява тяхното възстановяване.

Съединените щати и Япония вече разрешиха спешната употреба на лекарството, а Европа обмисля да ги последва.

Продължаващо френско проучване междувременно показа, че Тоцилизумаб, често използван за лечение на ревматоиден артрит, може да помогне за предотвратяване на екстремно възпаление при тежко болни от новия коронавирус.

Изследователите смятат, че лекарството би могло да помогне за премахване на състояние на повишен имунен отговор, известно като цитокинова буря - когато реакцията към чуждо тяло като болест или химикал създава остро възпаление.

Roche коментира, че крайните резултати от тези тестове се очакват през следващите месеци.

Великобритания одобри първото лекарство за лечение на Covid-19

Великобритания одобри първото лекарство за лечение на Covid-19

Ремдесивирът може да съкрати периода на възстановяване на пациенти с коронавирус с четири дни