Гневни роднини на девет американски граждани, убити в засада в Северно Мексико, призовават мексиканското правителството да приеме американската помощ за унищожаване на наркокартели, които определят като "като по-лоши от ДАЕШ", съобщава "Ройтерс".

Жертвите са с двойно американско-мексиканско гражданство от отцепили се мормонски общности, основани в северната част на Мексико преди няколко десетилетия.

Някои от роднините на убитите настояват президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор да приеме предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да помогне за ликвидирането на бандите.

"Наистина вярвам, че картелите в Мексико са преминали на друго ниво на варварство, те са също толкова лоши или по-лоши от ДАЕШ", коментира 65-годишната Роза Лебарон, чиито братовчеди и племенници загинаха при атаките.

Тя иска Мексико да преодолее гордостта си и да приеме външна помощ от съседна държава или международна коалиция, като ООН, за да отпечата картелите.

"Това е невъзможно за проумяване, ние живеем така, все едно сме в Афганистан, на 100 мили от американската граница".

Мексиканската армия на крак след убийството на най-малко 9 мормони от САЩ

Мексиканската армия на крак след убийството на най-малко 9 мормони от САЩ

Първо е открит автомобил с жена и четири деца, които са убити

Повече от 250 000 мексиканци са убити в нарастващото насилие, обхванало страната от 2007 г. насам.

"Те трябва да заличат тези лоши мъже от Мексико, точно както коалицията, която влезе в Сирия и всички тези места."

Джулиан Лебарон, друг роднина на жертвите и местен активист, заявява, че би приветствал външна помощ за намиране на убийците, добавяйки, че не смята, че правителството на Мексико е способно да спре насилието и безнаказаността.

"Ако САЩ или Канада предлагат да помогнат или ако чужденци предлагат да ни помогнат, разбира се, че ще приемем. Институциите са корумпирани, те са изгнили до сърцевината си", обяснява той

Президентът Лопес Обрадор вярва, че Мексико може да разреши проблемите със сигурността без чужда "намеса", но отвори вратата за сътрудничество с ФБР, при условие че националният суверенитет на страната не бъде нарушен.

Избиването американски жени и деца в колите им на изолиран черен път в граничния щат Сонора предизвика отвращение и възмущение в САЩ, точно когато Тръмп се подготвя за предизборната си кампанията през 2020 г.

Сенаторът републиканец Джош Хоули от Мисури реагира в "Туитър", като заяви, че САЩ трябва да наложат санкции на мексиканските служители, "които няма да се изправят срещу картелите".

Сенатор Том Котън, републиканец от Арканзас коментира пред "Фокс Нюз" по-рано тази седмица, "единственото нещо, което може да противодейства на куршумите, е повече и по-големи куршуми", което предполага, че САЩ може да се наложи да се намесят.

Убийствата следват поредица от масови престрелки, които оказват натиск върху Лопес Обрадор. Той обаче се съпротивлява срещу по-строга линия и вместо това следва стратегия за неконфронтация, която нарича "прегръдки, а не куршуми", с аргументите, че може да прекрати насилието, като се справи с първопричините за престъпленията, като бедност и безработица.

Адриан Лебарон, чиято дъщеря и внуци загиват при нападението, отразява мнението на няколко други роднини, които заявяват, че имат малко вяра в съдебната система и федералното правителство на Мексико, но все още се надяват страната да се справи с предизвикателството.

"Обичам Мексико и това се случи в Мексико и тези деца са и мексиканци. ФБР, целият свят, трябва да умира да направи нещо, но не би било правилно ... ние трябва да можем да го направим и сами."

Убиха с над 150 куршума, полицай, арестувал сина на Ел Чапо в Мексико

Убиха с над 150 куршума, полицай, арестувал сина на Ел Чапо в Мексико

30-годишният офицер е застрелян посред бял ден