Семейството на отвлечената от терористи в Сомалия Данка Панчова, което живее в пазарджишкото село Сарая, разчита най-вече на намесата на френския президент Никола Саркози за спасяването на шестимата заложници.

Освен българката, отвлечени са още трима французи и двама белгийци, това сподели братът на отвлечената Иво Панчов.
Към момента семейството на Данка няма никаква информация за състоянието й.

Говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов съобщи, че районът в Сомалия, от където са били отвлечени шестимата е много размирен и опасен.

Похитителите на служители на френската неправителствена организация "Действие срещу глада", сред които е и Данка, са ги преместили на друго място в централна Сомалия. Възможно е те да бъдат преместени в Могадишу.

"Заложниците са отведени в село Елкохле в района Сел Буур" (на 250 км североизточно от Могадишу), съобщи преди това пожелал анонимност представител на местните власти в Дусамареб.

"Не знаем кои са похитителите, нито причините за отвличането", увери племенния вожд от Дусамареб Мохамед Угас.

Един от най-високопоставените представители на сомалийските радикални екстремисти шейх Хасан Дахир Ауейс обаче настоя за "незабавното и безусловно освобождаване" на заложниците.

"Ислямът забранява да се вземат заложници и да се искат пари" за освобождаването им, добави шейх Ауейс, който е издирван от Вашингтон по подозрение, че е свързан с Ал Каида. Според запознати похитените са отвлечени от организацията „Милиция на трите земи", която е близка до милициите на „Ислямски съдилища".