Местоположението на двигателите на аварийната спасителна система точно зад стената на кабината, диспропорцията на самата кабина и липсата на нормална тоалетна са недостатъците на космическия кораб Crew Dragon, създаден от компанията SpaceX на Илън Мъск. Това се посочва в материал, публикуван на сайта на руската космическа агенция Роскосмос.

"Редица експерти поставят под въпрос безопасността в непосредствена близост до екипажа и два тона токсични компоненти на горивото (азотен тетроксид и монометилхидразин все пак не са вода или дори водороден пероксид), които се доставят под налягане в двигателите на системата за аварийно спасяване", се отбелязва в статията.

Астронавтите на SpaceX пристигнаха на МКС

Астронавтите на SpaceX пристигнаха на МКС

Капсулата Cregon Dragon се скачи успешно с МКС

Според експертите експлозията на кораба на наземна площадка по време на тестове на аварийната спасителна система през април 2019 г. подчертава валидността на тези съмнения.

Освен това пилотската кабина на Crew Dragon е забележимо по-просторна от космическия кораб "Союз", тъй като е проектирана за седем астронавти.

"НАСА обаче намали екипажа до четирима души - повече сега не са необходими. Оказва се, че за да реши основната си задача - доставянето на хора до МКС, новият кораб засега изглежда извънгабаритен", твърдят от Роскосмос.

Същевременно, въпреки просторния модерен интериор, големите илюминатори и удобните сгъваеми столове, Crew Dragon не можел да осигури удобни санитарни услуги.

Шефът на Роскосмос поздрави SpaceX и НАСА за успешния полет до МКС

Шефът на Роскосмос поздрави SpaceX и НАСА за успешния полет до МКС

Иска сътрудничество със SpaceX

"Астронавтите, летящи на совалка, се оплакваха, че тоалетната зона при всяко ползване е отделена от останалата част на кабината със символичен параван. Но ако херметичната кабина на совалката има обем 74,5 кубически метра, то в новия кораб има само десет кубически метра, а тоалетната както преди се крие зад завеса", се уточнява в публикацията.

В руския космически кораб "Союз" тоалетната е разположена в отделно битово отделение.

Независимо от това, авторът на статията смята, че с появата на Crew Dragon, САЩ след почти 20-годишни усилия са получили "компактна и по-надеждна от Space Shuttle (совалките) пилотирана ракетно-космическа система, която също така значително се различава от совалката в експлоатацията от гледна точка на по-ниски разходи".

Илон Мъск изстреля астронавти в космоса
Обновена

Илон Мъск изстреля астронавти в космоса

НАСА се завръща в играта

Той също така припомня, че Crew Dragon разполага с аварийна система, която осигурява спасяване на екипажа във всеки момент от изстрелването: от момента, в който ракетата-носител се зарежда до разделянето на кораба от последната степен. Това отличава кораба на Мъск от совалките, в две катастрофи на които загинаха 14 астронавти.

Корабът Crew Dragon за първи път отлетя до Международната космическа станция (МКС) в безпилотен режим през март миналата година. Изстрелването на пилотирания се състоя през май - астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен се отправиха към станцията. След изпитателни полети НАСА сертифицира Crew Dragon за пълномащабни мисии, първата от които е планирана за септември.