Руският патриарх Кирил изпраща специални поздравления за Рождество Христово на президента Владимир Путин, в което благодари за изключително ползотворното сътрудничество и подкрепата на държавата за делата на Руската православна църква. "Желая Ви крепко здраве и благоденствие, всемогъщата Божия помощ и успехи във високата и отговорна служба, която изпълнявате с ревност и в полза на Русия", пише Кирил в посланието си до Путин.

Интересен момент има в Коледното интервю на патриарх Кирил за телевизионния канал "Россия-1". В него той заявява, че хората, които са напуснали страната след началото на войната в Украйна, могат да бъдат приети обратно, но ако се върнат "с осъзнаването, че наистина са направили грешка" и се покаят.

В разбирането му мигрантите носят вина, обърнали са се срещу Русия, затова е и нужно покаяние.

"Ако хората, които са напуснали Русия и дори са се обявили по някакъв начин против нея, са се върнали с разбирането, че наистина са сгрешили, тогава Родината не може да ги отхвърли", казва патриархът. Кирил не изключва сред избягалите от Русия да има и достойни хора, но може да са направили грешка и от страх, или просто да са търсили нещо по-удобно за себе си, но са били засрамени по пътя си.

Той все пак не изключва да има и други теми от "правоприлагането, доколкото тези хора са замесени в някакви престъпни дейности, но това вече не засяга духовенството и църквата. 

Официалното рождествено послание на ръководителя на Руската православна църква беше изцяло канонично и посветено на християнското значение на празника, без препратки към настоящето и реалността в Русия.

Снимка 648293

Източник: patriarchia.ru

Президентът Владимир Путин от своя страна се обръща с поздравление към православните християни, като текстът е публикуван на сайта на Кремъл. В него той отбелязва значението за Русия на идеалите на доброто, милосърдието и справедливостта. "Тези непоклатими ценности играят особена роля в историята на нашата страна, векове наред те са служили като надеждна духовна и морална опора на обществото", пише Путин в посланието.

"Важно е Руската православна църква и другите християнски деноминации в Русия да дадат огромен вдъхновяващ принос за опазването на нашето богато историческо и културно наследство, укрепването на институцията на семейството и патриотичното възпитание на младото поколение."

Путин не пропуска да спомене усилията на религиозните организации, които са насочени към подкрепа на "нашите герои" - участниците в специалната военна операция, както евфемистично в Русия наричат войната си в Украйна - и "жителите на Донбас и Новорусия".

Снимка 648299

Източник: kremlin.ru

Руският президент посрещна Коледа в своята резиденция но Ново-Огарево, а на Бъдни вечер агенциите съобщиха, че това той е направил със семейства на загинали участници в "специалната военна операция" в Украйна. Според разказа на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната агенция ТАСС, за семействата е организирана специална културна програма - те са посетили изложби, представления и други мероприятия. За децата освен това е организирана посещение на конюшнята в резиденцията.

Пред жените и децата на загиналите военни Путин е заявил, че иска срещата да бъде ясен и разбираем сигнал и гаранция, че тези семейства имат винаги и навсякъде подкрепата на държавата.

От началото на 2024 г. само са една седмица Владимир Путин се среща вече три пъти с военни и техни роднини, което е за отбелязване след дълги периоди, в които руският президент дори и не споменава войната, която води почти две години вече в Украйна. Усиленото внимание на президента към възприемането на т.нар. специална военна операция във вътрешнополитически аспект може да е свързано както с предстоящите президентски избори в Русия, въпреки че реално Путин няма конкурент, но и с напрежение сред обществото.

Снимка 648300

Източник: kremlin.ru