Министерството на отбраната на Румъния обяви търг за доставка на системи за противовъздушна отбрана с малък обсег.

Стойността на сделката е за 2,1 милиарда долара, съобщи Defense news.

"Имахме намерение да обявим търг миналата година, но успяхме да го направим едва сега", каза пред изданието неназован представител на румънското министерство на отбраната.

Още през 2019 г. румънската армия определи сред своите приоритети развитието на ПВО с малък обсег. В същото време Букурещ закупи американски зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) Patriot за защита на средни и големи разстояния.

Предвижда се всички румънски системи за противовъздушна отбрана да бъдат включени в интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Представител на водещия европейски разработчик и производител на ракетни системи MBDA каза пред Defense news, че компанията се интересува от доставка на ПВО за Румъния. Той отбеляза, че можем да говорим по-специално за зенитни ракети "Мистрал".

Експерти смятат, че в търга може да участва и израелската компания Rafael Advanced Defense Systems, която също произвежда системата за противовъздушна отбрана SPYDER SR.

Холандски F-16 вече са в Румъния за обучение на украински пилоти

Холандски F-16 вече са в Румъния за обучение на украински пилоти

Нидерландия предоставя до 18 F-16 за тази цел

През 2018 г. компанията подписа споразумение за партньорство с Румъния, насочено към производство на противовъздушни оръжия.