Посланикът на Русия в Румъния Валерий Кузмин е бил привикан в Министерството на външните работи на северната ни съседка заради изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова относно румънската национална отбранителна стратегия, съобщават руските медии.

"Споменаването на Руската федерация в Националната отбранителна стратегия на Румъния не трябва да е изненадващо, тъй като това е следствие от добре познатото поведение на руската страна в региона през последните години. Подобно поведение се оценява като дестабилизиращо, включително на ниво НАТО и Европейския съюз", се изтъква в изявление, публикувано на сайта на румънското външно ведомство.

Както подчертаха от румънското външно министерство, Румъния би искала загрижеността на Русия по повод регионалната стабилност в Черно море "да е придружена от правилна оценка на строго отбранителните мерки", одобрени от НАТО заради действията на Москва.

От румънското външно министерство отбелязаха също, че новата стратегия за отбрана отразява статута на Румъния като страна членка на НАТО и Европейския съюз и изразява "предвидимата политика на Румъния по отношение на евроатлантическите ценности и международното право".

"Външното министерство потвърждава, че прагматичен диалог, основан на взаимно уважение, може да се състои при условие, че руската страна прояви реална ангажираност в това отношение", изтъкнаха от румънското външно ведомство.

По-рано Висшият съвет за отбрана на Румъния, оглавяван от президента Клаус Йоханис, одобри проекта на национална стратегия за отбрана на страната за периода 2020-2024 г., където Русия беше спомената в раздел "Заплахи". От своя страна Захарова коментира, че намерението на Букурещ да включи Москва в списъка на националните заплахи може да се обясни с желанието да се засили присъствието на САЩ и НАТО в Черно море.

Според говорителката на руското външно министерство причисляването на Русия като източник на глобални проблеми не било нещо ново в политиката на западните страни, а "фактът, че Букурещ използва метода на плагиата само потвърждава липсата на независимо мислене сред румънските политици и готовността им да обсъждат чужди конфронтационни замисли спрямо Русия дори с цената на собствените си интереси".