Румънският външен министър Кристиан Дяконеску вчера обаяви, че е отменил планираната визита в Холандия.

Действието на румънският политик е в знак на протест срещу решението на холандските власти да блокират приемането на България и Румъния в шенгенското пространство, докато двете страни не постигнат напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде Европорталът.

В последствие стана ясно, че все пак Дяконеску е решил да пътува за Хага, за да подчертае на място напредъкът на страната си в критикуваните от Холандия сфери.

Румъния иска обяснение от Хага, защото смята, че публикуването на документ с подобни „радикални оценки" е неуместно и не допринася за подобряването на отношенията между двете страни, се казва в официално комюнике на правителството в Букурещ.

Холандското външно министерство публикува на своята официална страница статия, озаглавена "Прогресът в България и Румъния не е достатъчен".

Според пресата документът е бил изпратен от Министерството на външните работи, европейските дела и правосъдието до холандския парламент.

В него се казва, че новите държави-членки България и Румъния влагат твърде малко усилия, за да се преборят с корупцията и организираната престъпност, а процесът по усвояването на европейските фондове все още не е на необходимото ниво.

Според публикацията холандското правителство ще продължи да следи за напредъка на двете балкански страни по механизмът за наблюдение и проверка (МНП) на ЕС за усвояването и управлението на европейските фондове и за функционирането на правосъдната система, въпреки че приемът в шенгенското пространство не е обвързан директно с прогреса под МНП.

Холандското правителство смята, че приемането на София и Букурещ в Шенген ще означава падането на механизмите за контрол на територията на страните.
Това обаче не трябва да се допуска, преди да бъде постигнато достатъчно ниво на доверие от страна на шенгенските партньори, се казва в публикацията.