Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че много близо до границата с родината му е имало нови атаки на Русия, насочени срещу Украйна.

Йоханис направи изявлението си на пресконференция, в която участва и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел. Това стана ден, след като в река Дунав паднаха руски експлозивни дронове, предава АФП.

Черноморската сигурност обсъдиха Тагарев и румънският му колега

Черноморската сигурност обсъдиха Тагарев и румънският му колега

Преди месец те подписаха писмо за намерения за съвместно изграждане на R-SOCC

Румънският държавен глава уточни, че има информация за атаките от министъра на отбраната Анджел Тълвар. Той добави, че те са били регистрирани на 800 метра от румънската граница. И призна, че в Румъния са притеснени, както от малкото разстояние, така и от факта, че Украйна не спира с атаките.

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Румъния ще продължи да съдейства в борбата с хранителната криза, декларира румънският президент

От АФП коментират, че след като през юли бе прекратена зърнената сделка, даваща възможност на Украйна да изнася зърнените си култури през Черно море, Русия ожесточи бомбардировките си в района на югозападна Украйна, която граничи с Румъния. В този район има пристанища и инфраструктура, ключови за търговията със зърнени култури.

Украйна вчера обяви, че разполага с доказателства, че руски експлозивни дронове са паднали на територията на Румъния в нощта на срещу 4 септември - понеделник.

Властите в Букурещ отхвърлиха подобна информация, настоявайки, че министърът на отбраната следи ситуацията в реално време и извършва всякакви проверки, които, в крайна сметка, потвърждават информацията, че никакъв дрон не се е приземявал в Румъния.