Поражението на нацистка Германия, която официално ще капитулира пред западните освободителни сили, на 8 май 1945 г., означава за Европа падането на тоталитарен, престъпен, екстремистки режим, който доведе целия ни континент до ръба на катастрофата.

Това написа румънският премиер Николае Чука. 

Краят на войната оставя Румъния разчленена след пакта Рибентроп-Молотов и пленничка от Съветския съюз в комунистическия блок след споразумението от Ялта. Падането на Берлинската стена беше историческата възможност за румънците свободно да изберат съдбата си и да се върнат след 45 години комунистически тоталитаризъм в родината на западното развитие, където винаги е било тяхното историческо призвание.

За да предадем истинската символика на капитулацията на нацистка Германия, ще предприема стъпки за признаване на 8 май като официална дата на честването и в Румъния, заедно с нашите трансатлантически партньори, пише той.

Превръщането на 9 май в пропаганден повод за подкрепа на руската военна агресия в Украйна и изопачаването на историческата истина с претенцията за победата във Втората световна война, като единствено действащо лице, обуславя припомнянето на великите моменти от войната. Като десанта в Нормандия, освобождението на Париж, Мадрид и Рим, Атина и голяма част от Германия, съвместни усилия на американски, британски и френски съюзнически войски заедно с националните съпротиви.

Така отдаваме почит на всички румънци, борили се за освобождението на страната и Източна Европа от нацисткото иго, пише още той.