Румънската държавна сигурност „Секуритате" е вербувала хиляди деца, съобщава АП.

Агенцията се позовава на изявление на Казимир Йонеску, говорител на правителствения съвет, сформиран специално, за да проучи архивите на бившата тайна държавна полиция.

По думите му от „Секуритате" „примамвали" децата да дават информация за родителите и за съучениците си и по-конкретно за тяхното мнение за комунистическата партия.

От АП уточняват, че изявлението на Йонеску се прави в отговор на вчерашна публикация в румънския вестник „Гардианул", в която бе поместено досие на дете информатор.

В днешното си изказване Йонеску уточни, че децата трябвало да открият дали родителите и съучениците им слушат чужди радиостанции или пък поддържат контакти с чужденци. По думите на Йонеску „Секуритате" предпочитала да вербува ученици, които имат високи оценки и спортни амбиции.

В същото време друга институция, създадена наскоро и наречена Институт за проучване на престъпленията на комунизма, подготвя да внесе в съда обвинения срещу десетки бивши служители на „Секуритате", които са се занимавали с вербуване на деца.

„Не трябва да се колебаем, това е трагедия и ние трябва да изясним какви ще са последиците за нейните причинители", обяви Стеярел Олару, член на Института.