Властите в Румъния започват процедура по запор на задържаните български кораби в Констанца. Рибарите, които бяха задържани заедно с плавателните съдове, трябва да се явят там в сряда, съобщава БиТиВи.

Няма яснота за какъв период от време корабите ще бъдат държани в Румъния.

Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби, заяви, че е получил обаждане от румънските власти, в което се казва, че ще бъдат направени протоколи за запор на плавателните съдове.

Той поясни, че все още няма яснота в какво са обвинение рибарите.

Пламен Панайотов, собственик на един от задържаните кораби, посочи, че мотивът за задържането е риболов в румънски води. Част от рибарите бяха освободени след приключването на разпититие.

Глоба до 100 000 лева и конфискация на българските кораби в Румъния

Глоба до 100 000 лева и конфискация на българските кораби в Румъния

Екипажите ще бъдат освободени след разпитите

Това са общностни води, не са румънски. Основните обвинения са оттам - риболов на акула в забранителен период, но това е за румънските риболовни кораби. Когато едно законодателство е само национално, а не е съобразено с европейските регламенти, то е единствено приложимо за страната, която го прилага, така че тази забрана е единствено и само за румънските кораби, поясни той.

Адвокатът на рибарите твърди, че те са задържани на 55 мили след 12-милната зона на Румъния и няма основание за ареста им.

Припомняме, че българските кораби бяха задържани на 24 март за незаконен улов на акула.

Капитаните на задържаните кораби в Румъния искат оставката на шефа на ИАРА
Обновена

Капитаните на задържаните кораби в Румъния искат оставката на шефа на ИАРА

Според рибарите доц. Ваня Стаматова е некомпетентна