Капитаните на задържаните рибарски кораби в Румъния поискаха оставката на шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц. Ваня Стаматова, предаде БНТ.

Моряците определиха Стаматова като некомпетентна заради изказването й в национален ефир, че българските рибари са бракониери, което уронвало престижа им.

Според капитаните изпълнителният директор на ИАРА не познава европейското законодателство и са изключително разочаровани от действията на ресорната агенция. По думите им в тази ситуация тя би следвало да ги защити. По-късно днес Стаматова ще даде официално изявление пред медиите.

Изцяло спазваме разпоредбите на ЕК за риболов и имаме право да ловим риба в общите европейски морски зони, посочват моряците и допълват, че забрана за улов на черноморска акула няма. Ако има такава издадена заповед от румънските власти, то би следвало тя да важи само и единствено за румънските риболовни кораби, смятат още те.

Освобождават екипажите на трите български кораба, задържани в Румъния

Освобождават екипажите на трите български кораба, задържани в Румъния

Корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед

Голяма борба ще бъде освобождаването на корабите, от които зависи прехраната на 10 семейства, заяви председателят на рибарско сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев. Той очаква съдействието на българските власти, които да "покажат къде са европейските ценности, в което ни убеждават 17 години".

Конфликтни ситуации имаше преди няколко месеца между български риболовни кораби и катерите на "Гранична полиция" в Румъния, разказват още рибарите и обясниха - с агресивни маневри избутваха нашите плавателни съдове, за да се върнем в българската зона.

Единствената подкрепа, която са получили българските рибари е била само от дипломатическата ни мисия в Румъния.

Припомняме, три български риболовни кораба бяха задържани в териториалните води на Румъния за незаконен улов на акула.

Глоба до 100 000 лева и конфискация на българските кораби в Румъния

Глоба до 100 000 лева и конфискация на българските кораби в Румъния

Екипажите ще бъдат освободени след разпитите

По-късно директорът на ИАРА Ваня Стаматова отрече да е наричала българските рибари бракониери, а по отношение на поисканата оставка не вижда основания за нея.

"Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които бяха заловени, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже единствено съдът", заяви Стаматова.

Тя е възмутена, че от румънска страна до този момент няма постъпило нищо официално по отношение на това какво се е случило там. Очаквам докладите на двамата наши инспектори, които са били, и евентуално другата седмица да получим официална информация от румънските власти, допълни Стаматова.

От Министерството на външните работи информират, че са освободени всички 10 български моряци от трите риболовни кораба.