Долната камара на румънския парламент одобри проектозакона за покупка на още 5 изтребителя Ф-16, предаде БНР. Сделката за самолетите е част от програма за оборудване на военновъздушните сили с многоцелеви самолети.

Проектът беше одобрен с 256 гласа "за", два "против" и един въздържал се. Законът ще бъде изпратен на президента Клаус Йоханис за обнародване - това е последната стъпка, за да може той да влезе в сила.

Изтребителите ще бъдат купени от Португалия, а допълнителният пакет оборудване и услуги по поддръжката - от Съединените щати.

Румъния купува още 5 броя F-16 и модернизира 12-те, които има

Румъния купува още 5 броя F-16 и модернизира 12-те, които има

Букурещ иска общо 36 F-16, основен ремонт на двигатели и модернизация

По-рано министърът на отбраната Николае Чука поиска от премиера Лудовик Орбан да включи в дневния ред на правителството проекта за купуването на самолети Ф-16.

Планът за придобиване на 5 самолета Ф-16 на стойност над 100 милиона евро беше одобрен на заседание на Върховния съвет за национална отбрана в края на ноември.

През 2013 г. Румъния купи 12 използвани многоцелеви изтребителя Ф-16 от Португалия, като първите самолети пристигнаха в страната през 2016 г. За закупените първоначално изтребители, без пакета от допълнителни услуги и оборудване от правителството на САЩ, Румъния заплати на Португалия около 180 милиона евро.