Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка, съобщи Ройтерс.

Тя идва на фона на снощната 20-хилядна демонстрация, която поиска той и вътрешният министър да се оттеглят.

Конкретният повод бе трагедията в букурещкия нощен клуб, но гражданите протестират срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта. Припомняме, 32-ма души загинаха, а повече от 150 пострадаха при пожар в нощен клуб.

Задължен съм да се съобразя с легитимния гняв, съществуващ в обществото. Хората искат повече и би било грешка, ако игнорирам това, заяви Понта на пресконференция.

Не искам и не мисля, че е справедливо да оставя тези отговорности на кметове, държавни секретари или министри. Готов съм да предприема тази стъпка, която е чакана от част от обществото. Още от днес поставям мандата си на премиер на масата. Няма да се откажа от борба с моите политически врагове, но няма да се боря с народа, добави Понта.

Народният гняв и страдание не трябва да се израждат в силови игри и мисля, че агресията и вербалното насилие си имат цена, която не трябва да приемаме. Надявам се, че оттеглянето на правителството ще задоволи очакванията на тези, които протестират, поясни премиерът в оставка.

В проблемен климат с улични протести е трудно да представяш нови позитивни проекти, а аз съм добър само в положителни проекти. Тези, които смятат, че само чрез омраза може да се ръководи страна, ще видят, че не изглежда така, както те забелязаха през 2012 година. Искам да благодаря на всички тези, които гласуваха за това правителство, за лидерите на управляващата коалиция и за депутатите, които стояха с това правителство. Убеден съм, че политическите сили, които ни подкрепиха, могат да се гордеят с икономическите резултати, добави Понта.

По думите му той и министрите ще продължат да изпълняват задълженията си до сформиране на ново правителство и до гласуването му в парламента.

Искам да отбележа още едно нещо, не визирам никого конкретно, просто опит. Тези, които спекулират със страданието на хората с цел политически ефект, ще платят много висока цена рано или късно. Страхувам се, че ще бъда прав, заключи той.

Ръководителят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа заяви, че Понта се отказва от мандата си, тъй като „някой трябва да поеме отговорност за случилото се. Това е сериозен проблем и обещаваме да намерим бързо решение на ситуацията".

„Вие вероятно видяхте хилядите хора миналата нощ и за какво те настояват", добави той в парламента.

Понта е първият румънски премиер на власт, който официално е обвинен в корупция. Срещу него се води процес за измами, данъчни присвоявания и пране на пари - престъпления, които са извършени преди няколко години. Той многократно отхвърля обвиненията, подчертавайки, че прокуратурата действа „напълно непрофесионално".