Министърът на здравеопазването на Румъния е подал оставка заради вълната от скандали в болници, включително смъртта на три бебета. Децата са починали от мистериозна инфекция, съобщава Агенция „Франс прес”.

Патричиу Акимаш-Кадариу напусна поста, след като властите започнаха разследване за използваните в около 50 болници некачествени дезинфектанти.

Според медийни информации дезинфектантите били силно разредени, което ги правело неефективни, а цената им била завишена.

При инспекция на здравни официални представители миналата седмица са открити дезинфектанти с лошо качество в 50 болници, включително 9-те най-големи в Букурещ.

Смята се, че това е довело до голям брой инфекции, често фатални, като ситуацията не е показана в официалната статистика, коментират анализатори.

Последният скандал се разрази само три месеца, след като няколко десетки бебета били хоспитализирани и три от тях починаха. Те страдали от инфекция, причината за която не е установена.

В петък румънският президент Клаус Йоханис призова за спешен план за действие за справяне с кризата в здравеопазването.

Прокурорите са започнали разследване и в събота са били претърсени централата на компанията, за която се твърди, че е свързана със скандала – Hexi Pharma, както и дома на управителя й.